UI- ja UX-suunnittelu – mitä eroa, mitä väliä?

  • Lukuaika: < 1 minuutti
Termeihin UI eli User Interface ja UX eli User Experience törmää nykyään vähän kaikkialla. Etenkin ohjelmistokehitysalaa seuraavat eivät ole näiltä voineet välttyä. Monelle on kuitenkin epäselvää mitä nämä käytännössä tarkoittavat, miten ne eroavat toisistaan ja pitääkö niihin edes oikeasti kiinnittää huomiota.

UX on palvelun sydän

User Experience kääntyy suomeksi käyttökokemuksesi tai käytettävyydeksi. Se viittaa yleisesti kaikkiin niihin osa-alueisiin, jotka muodostavat palvelun, niiden keskinäiseen vuorovaikutukseen, sekä tietysti siihen, mitä tunteita palvelu käyttäjässä herättää. UX-suunnittelua voikin verrata orkesterin kapellimestariin – harjaantumattomalle se saattaa vaikuttaa pelkältä käsienheiluttelulta, mutta se on silti tärkeä osa yksittäisten komponenttien sitomisessa yhteen yhdeksi kokonaisuudeksi.

UI on kaikkialla

User interfacen tutumpi kotimainen termi on käyttöliittymä. Ohjelmistoissa se viittaa kaikkeen siihen, mitä käyttäjän näytöllä näkyy. Erityisesti se viittaa siihen, miten käyttäjä voi toteuttaa eri asioita, kuten etsiä informaatiota tai esim. painaa tiettyä nappia.

Käyttöliittymäsuunnittelu on keskeinen osa verkkosuunnittelua. Se on myös yksi osa-alue, jonka suhteen amatöörikehittäjät usein kompastelevat. Ilman ymmärrystä UI:n ja käyttäjän vuorovaikutuksesta on yleensä vaikea tehdä sivustoa, jota on mahdollisimman yksinkertaista käyttää.

Luovaa tiedettä

“Käytettävyys on oikeesti tiedettä” on yleinen kasku IT-alan ihmisten joukossa. Tässä sisäpiirivitsissä piilee kuitenkin suuri totuus. Siinä missä graafinen suunnittelu mielletään pääosin luovaksi toiminnaksi, niin käytettävyyden suhteen suunnittelussa keskeistä on datan hyödyntäminen. Tämän takia hyvä webkehittäjä tutustuu tarkkaan tutkimuksiin, raportteihin ja analyyseihin, pysyen kehityksen aallonharjalla.

Jaa tämä bloggaus:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin

Sukella syvemmälle