Miten valita kuvat verkkosivuille?

Hyvät kuvat ovat tekstisisällön jälkeen usein tärkein komponentti verkkosivuilla. Vaikka sanonta ‘kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa’ onkin kulunut, on vanhassa viisaudessa silti vinha perä.

Visuaaliset elementit ovat usein ensimmäinen asia, johon kävijä kiinnittää sivuilla huomion. Ja kuten tiede kertoo, ensivaikutelmalla on väliä. Kävijä muodostaa mielipiteen jopa alle 50 millisekunnissa. 

Kuvien tärkeydestä huolimatta, tai kenties siitä johtuen, monella tuntuu olevan vaikeuksia valita sivuille sopivia valokuvia. Internetin kuvapankit tarjoavat käytännössä loputtoman määrän ilmaista ja maksullista kuvasisältöä, joka saattaa helposti ajaa tunteeseen runsaudenpulasta. Suuresta määrästä sisältöä on monesti vaikea löytää itselleen sopivaa ja tarpeeksi erottuvaa materiaalia. Tämän takia moni päätyykin lopulta valitsemaan kuvansa puhelimen tai tietokoneen arkistojen kätköistä, miettimättä sitä sen enempää.

Millainen on hyvä kuva?

Valitakseen verkkosivuille hyvän kuvan on ensin tiedettävä, millainen on hyvä kuva. Tämä voi vaikuttaa ensisilmäyksellä itsestäänselvältä, mutta se ei aina ole. Tärkeää on osata pohtia sitä, mitä kuvalla haluaa viestiä ja kenelle. Esim. onko kuvan tarkoitus olla ensisijaisesti informatiivinen vai tunnelmallinen.

Vaikka yksinkertaisia vastauksia ei ole tarjolla, niin on olemassa muutama universaali pointti, jotka kannattaa aina pitää mielessä. Ensinnäkin, kuvan on oltava teknisesti hyvälaatuinen. Tämä tarkoittaa erityisesti sitä, että kuva on selkeä, mutta myös valotusta, asettelua ja muita vastaavia teknisiä seikkoja. Toiseksi, kuvan on oltava mahdollisimman kevyt. Nyrkkisääntönä yksittäisen kuvan tiedostokoon on hyvä olla alle 150 kilotavua, jotta sivut latautuisivat mahdollisimman jouhevasti. Tämä ei kuitenkaan ole mikään kiveen hakattu käsky. Kunhan pyrkii mahdollisimman pieneen tiedostokokoon, niin yleensä kaikki menee hyvin. Blogin lopussa listaan muutaman eri metodin, joiden avulla voitte pienentää tiedostokokoa niin, ettei laatu kärsi liikaa.

Kuvapankit vai omat kuvat?

Valinta omien kuvien ja kuvapankin väliltä herättää mielipiteitä. Olisi helppoa sanoa, että omat kuvat ovat ainutlaatuisuuden ja informatiivisuuden kannalta aina paremmat kuin kuvapankkikuvat. Tämä on kuitenkin vain puolitotuus.

Omat kuvat ovat parempia silloin kun ne ovat laadukkaita. Hyvien kuvien ottaminen vaatii kuitenkin taitoa ja kalustoa, jota kaikilla ei ole. Usein ihanteellinen valinta onkin sijoittaa osaavaan valokuvaajaan, mutta tämä tulee helposti hintavaksi.

Käytännössä kuvapankit ovatkin toimiva vaihtoehto silloin, kun syystä tai toisesta ei ole mahdollista saada sivuille omaa, uniikkia kuvamateriaalia. Niitä ei kannata karsastaa, vaan rohkeasti sukeltaa niiden syövereihin. Hyvä kuvapankkikuva on lähes aina parempi kuin huono oma kuva. 

Kuitenkin kuvapankkikuvaa valitessa on hyvä muistaa käyttää harkintaa. Ei kannata napata vain ensimmäistä vaihtoehtoa, vaan rohkeasti etsiä sopivaa.

Mistä löytää hyviä kuvia?

Visio suosittelee ensisijaisesti seuraavia ilmaisia kuvapankkeja:

Maksullisista kuvapankeista suosittelemme taas 500px– ja Shutterstock-kuvapankkia niiden kuratoidun ja monipuolisen tarjonnan vuoksi.

Entä kuvien optimointi?

Kuvien optimoinnissa suosittelemme käyttämään Adobe Photoshopia tai vastaavaa kuvankäsittelyohjelmaa kuvan koon pienentämiseen tarpeidesi mukaan. Kun olet pienentänyt itse kuvan koon, käytä TinyJPG– tai Compressor.io-palvelua kuvan kompressoimiseen. Testiemme mukaan nämä eivät heikennä kuvan havaittavaa laatua yhtä paljon kuin esimerkiksi Photoshopin oma kompressio, mutta vähentävät silti tiedostokokoa huomattavasti.

Kasperi Heikkilä
Kasperi Heikkilä

Creative Director

Jaa tämä artikkeli:

Sukella syvemmälle

Google-arvostelut

ERINOMAINEN
13 arvostelut sivustossa
Simo Ahava
Simo Ahava
Visio helped us with out website redesign. They impressed us already with their offer, as they had taken into account all of our unique needs and wishes. Throughout the project, they were professional, communicative, and solution-oriented. Whatever little issues came up with the redesign, they helped us solve them. Once the actual project was over, communication didn't stop, and we feel like we now have partners to help us with our digital needs long into the future. I highly recommend Visio Design for any WordPress / WooCommerce / LearnDash / visual design projects.
Ilia Gugenishvili
Ilia Gugenishvili
We had a great experience with Vision Design. For my course on branding at Åbo Akademi, Eerik and Kasperi, prepared beautifully-designed and very interesting materials. These were presented and shared with students. I hope to collaborate even more closely in the future :)
Heidi Kekola
Heidi Kekola
Asiantuntevaa, raikasta ja kaunista tulosta, olemme tyytyväisiä nettisivuihimme.
Liisa Vahakyla
Liisa Vahakyla
Mukavia kavereita jotka tekevät vähän enemmän kuin minimin. Vahva suositus.
TRYcamps Kielikoulu OY / Language School Ltd
TRYcamps Kielikoulu OY / Language School Ltd
Ystävällistä, osaavaa, luotettavaa ja joustavaa palvelua. VisioDesign tekee laadukasta ja hyvää jälkeä. Sposteihin vastataan asiallisesti ja ajallaan - jopa niin, että tästä (koodaus) alasta tietämätönkin ymmärtää. Hienoa suomalaista palvelua, jossa kuunnellaan myös asiakasta - eikä tehdä vain "bulkkia". Ohjausvideot (omalle jälkieditoinnille verkkosivuilla) ovat näppäriä ja tarpeellisia. Lämmin suositus!
Timo Huomo
Timo Huomo
Toteutimme PK-yrityksen nettisivun uudistusprojektin Visio Designin kanssa. Sivut vietiin WordPress -julkaisualustalle. Viestintä heidän kanssaan oli sujuvaa ja projektilla saavutettiin haluttu lopputulos!
Gnistan Edustus
Gnistan Edustus
Great service and really high class working!
Ari Lindfors
Ari Lindfors
Todella hyvät visiot ja nopeaa toimintaa asiakasta kuunnellen. Erittäin suuri suositus.
Mika Anttila
Mika Anttila
Visio Design toteutti minulle täysin uudet nettisivut, jotka ilmentävät hyvin taiteeni tyyliä. Projektin aikana kommunikaatio oli mieluisan nopeaa ja yksityiskohtaista. Huomasin uusien nettisivujeni myötä oman työskentelynikin heräävän aivan uuteen eloon. Suosittelen.
Kris Keränen
Kris Keränen
Sain päheet nettisivut. Thanks!