HTTPS-protokollan puute vaarantaa tietoturvan

Yksi yleisimmistä verkkosivuja vaivaavista tietoturvaongelmista on se, ettei turvallinen HTTPS-protokolla lataudu täysin. Selaimen osoitepalkissa hälyttävä "ei turvallinen" -ilmoitus onkin valitettavan tuttu näky monilla sivustoilla. Useimmiten syinä ovat turvallisen yhteyden takaavan SSL / TLS -sertifikaatin puuttuminen, HTTPS-uudelleenohjauksen puuttuminen tai mixed media -sisältö.

HTTP vs HTTPS

HTTP eli hypertekstin siirtoprotokolla on protokolla, jota selaimet ja WWW-palvelimet käyttävät vuorovaikutteiseen tiedonsiirtoon. HTTPS-protokolla on HTTP-protokollan suojattu muoto, joka hyödyntää SSL / TLS -salausprotokollia. Vertauskuvallisesti siis HTTP sanoo verkkosivustolle: ”Anna minulle sivu”, ja HTTPS sanoo: ”Anna minulle tämä sivu, mutta pidä vuorovaikutuksemme salassa ja todista, että olet kuka luulen sinun olevan.”

Tietoturva on myös hakukoneystävällistä, sillä mm. Googlen hakukonesijoituksen yksi kriteereistä on HTTPS-protokollan käyttäminen sivustolla. Sen puute siis vaikuttaa yrityksen julkisuuskuvan lisäksi suoraan myös näkyvyyteen.

Salaamaton yhteys vaarantaa asiakkaan ja yrityksen tietoturvan

HTTPS-protokollan puuttuminen on verrattavissa siihen, että jättää asuntonsa ovet auki roistoja varten. Erityisessä vaarassa on sivuilta lähtevä data, sillä hyökkääjän on helppo tarkkailla ja ohjata sivustolla tapahtuvaa liikennettä. Käytännössä tämä voi tarkoittaa henkilötietojen kalastelua tai liikkuvan tiedon manipulointia. Esimerkiksi hyökkääjä voi varastaa lomakkeen kautta lähetetyn viestin, napata siitä tiedot ja jopa saastuttaa sen viruksella.

Ei syytä olla käyttämättä

Olipa verkkosivustosi millainen tahansa, SSL-sertifikaatin ja HTTPS:n käyttöönotto koko sivustolla on kannattavaa. Se on täysin ilmaista mm. Let’s Encryptin kautta, ja osa webhotelleista myös tarjoaa sertifikaatin esiasennettuna. Kun tämä on kunnossa, ei tarvitse huolehtia siitä, että joku pääsisi vapaasti käsiksi salaamattomaan tietoon tai potentiaalisten asiakkaiden lähtevän sivulta ”ei turvallinen” -ilmoituksen takia.

Kasperi Heikkilä
Kasperi Heikkilä

Creative Director

Jaa tämä artikkeli:

Sukella syvemmälle

Google-arvostelut

ERINOMAINEN
13 arvostelut sivustossa
Simo Ahava
Simo Ahava
Visio helped us with out website redesign. They impressed us already with their offer, as they had taken into account all of our unique needs and wishes. Throughout the project, they were professional, communicative, and solution-oriented. Whatever little issues came up with the redesign, they helped us solve them. Once the actual project was over, communication didn't stop, and we feel like we now have partners to help us with our digital needs long into the future. I highly recommend Visio Design for any WordPress / WooCommerce / LearnDash / visual design projects.
Ilia Gugenishvili
Ilia Gugenishvili
We had a great experience with Vision Design. For my course on branding at Åbo Akademi, Eerik and Kasperi, prepared beautifully-designed and very interesting materials. These were presented and shared with students. I hope to collaborate even more closely in the future :)
Heidi Kekola
Heidi Kekola
Asiantuntevaa, raikasta ja kaunista tulosta, olemme tyytyväisiä nettisivuihimme.
Liisa Vahakyla
Liisa Vahakyla
Mukavia kavereita jotka tekevät vähän enemmän kuin minimin. Vahva suositus.
TRYcamps Kielikoulu OY / Language School Ltd
TRYcamps Kielikoulu OY / Language School Ltd
Ystävällistä, osaavaa, luotettavaa ja joustavaa palvelua. VisioDesign tekee laadukasta ja hyvää jälkeä. Sposteihin vastataan asiallisesti ja ajallaan - jopa niin, että tästä (koodaus) alasta tietämätönkin ymmärtää. Hienoa suomalaista palvelua, jossa kuunnellaan myös asiakasta - eikä tehdä vain "bulkkia". Ohjausvideot (omalle jälkieditoinnille verkkosivuilla) ovat näppäriä ja tarpeellisia. Lämmin suositus!
Timo Huomo
Timo Huomo
Toteutimme PK-yrityksen nettisivun uudistusprojektin Visio Designin kanssa. Sivut vietiin WordPress -julkaisualustalle. Viestintä heidän kanssaan oli sujuvaa ja projektilla saavutettiin haluttu lopputulos!
Gnistan Edustus
Gnistan Edustus
Great service and really high class working!
Ari Lindfors
Ari Lindfors
Todella hyvät visiot ja nopeaa toimintaa asiakasta kuunnellen. Erittäin suuri suositus.
Mika Anttila
Mika Anttila
Visio Design toteutti minulle täysin uudet nettisivut, jotka ilmentävät hyvin taiteeni tyyliä. Projektin aikana kommunikaatio oli mieluisan nopeaa ja yksityiskohtaista. Huomasin uusien nettisivujeni myötä oman työskentelynikin heräävän aivan uuteen eloon. Suosittelen.
Kris Keränen
Kris Keränen
Sain päheet nettisivut. Thanks!