UI- ja UX-suunnittelu – mitä eroa, mitä väliä?

Termeihin UI eli User Interface ja UX eli User Experience törmää nykyään vähän kaikkialla. Etenkin ohjelmistokehitysalaa seuraavat eivät ole näiltä voineet välttyä. Monelle on kuitenkin epäselvää mitä nämä käytännössä tarkoittavat, miten ne eroavat toisistaan ja pitääkö niihin edes oikeasti kiinnittää huomiota.

UX on palvelun sydän

User Experience kääntyy suomeksi käyttökokemukseksi tai käytettävyydeksi. Se viittaa yleisesti kaikkiin niihin osa-alueisiin, jotka muodostavat palvelun, niiden keskinäiseen vuorovaikutukseen, sekä siihen, mitä tunteita palvelu käyttäjässä herättää. UX-suunnittelua voikin verrata orkesterin kapellimestariin – harjaantumattomalle se saattaa vaikuttaa pelkältä käsienheiluttelulta, mutta se on silti tärkeä osa yksittäisten komponenttien sitomisessa yhteen yhdeksi kokonaisuudeksi.

Hyvää käyttökokemusta ei voida suorilta käsin määrittää, sillä se on jokaiselle subjektiivinen kokemus. Tämän takia käyttökokemussuunnittelijan pitääkin osata katsoa sivustoa objektiivisena ja miettiä ratkaisut, jotka miellyttävät mahdollisen kattavasti sivuston kävijäkuntaa. Apuna voi käyttää esim. eri tutkimusten, kyselyiden ja seurantasovellusten tarjoamaa dataa.

On kuitenkin muutama universaali seikka, joka parantaa käytännössä kaikkien sivustojen käyttökokemusta.

Latausnopeus

Nopeat sivut on mukava käyttää. Kukaan ei halua odottaa verkkosivujen lataamista montaa minuuttia. Sen takia sivujen koon pitäminen maltillisena onkin tärkeä osa verkkosuunnittelua.

Saavutettavuus

Hyvät verkkosivut ovat saavutettavat. Tämän takia mm. sivustojen navigaation pitäminen simppelinä ja kuvien alt-tekstit ovat tärkeitä toimintamenetelmiä.

Tietoturva

Selainvaroitukset ja virheilmoitukset eivät houkuta käyttäjää pysymään sivuilla. On siis tärkeää pitää huoli, että sivuston tietoturva on aina ajan tasalla.

UI on kaikkialla

User interfacen tutumpi kotimainen termi on käyttöliittymä. Ohjelmistoissa se viittaa kaikkeen siihen, mitä käyttäjän näytöllä näkyy. Erityisesti se viittaa siihen, miten käyttäjä voi toteuttaa eri asioita, kuten etsiä informaatiota tai esim. painaa tiettyä nappia.

Käyttöliittymäsuunnittelu on keskeinen osa verkkosuunnittelua. Se on myös yksi osa-alue, jonka suhteen aloittelevat suunnittelijat usein kompastelevat. Ilman ymmärrystä UI:n ja käyttäjän vuorovaikutuksesta on yleensä vaikea tehdä sivustoa, jota on mahdollisimman yksinkertaista käyttää.

Hyvä käyttöliittymä noudattaa yleensä muutamaa perusperiaatetta, joita seuraamalla pystytään takaamaan selkeä lopputulos.

Turhista elementeistä “puhdas” käyttöliittymä ennaltaehkäisee käyttäjää tekemästä virheitä ja ohjaa häntä haluttuun kohteeseen. Pitäydy siis vain kaikkein oleellisimmissa ominaisuuksissa ja varmista että niillä kaikilla on looginen syy-seuraus-suhde. Yksinkertainen käyttöliittymä on intuitiivinen käyttää, eikä kenelläkään ole aikaa opetella käyttämään jokaisen yksittäisen verkkosivun käyttöliittymää erikseen.

Puhdas

Käyttöliittymän tulee olla yhtenäinen kaikkialla verkkosivustolla. Toiminnallisuuksien ei tule muuttua, vaan kävijän tulee voida käyttää hyödyksi aikaisemmasta käytöstä opittua tietoa. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei layoutin tule muuttua radikaalisti sisältösivustolla toiselle navigoidessa.

Yhtenäinen

Mitä helpommin käyttäjä pystyy arvaamaan ja havaitsemaan käyttöliittymän eri toiminnot, sitä paremmasta käyttöliittymästä yleensä on kyse. Tämän takia käyttöliittymän tulee noudattaa mahdollisimman tarkasti eri standardeja ja normeja sen sijaan, että suunnittelija koittaisi keksiä pyörää uudestaan.

Ennalta-arvattava

Käyttöliittymän tulee olla käyttäjän helposti hallittavissa. Anna siis käyttäjälle rohkeasti vapaasti ohjat tai ainakin illuusio vapaudesta. Käyttäjän on myös saatava tehdä virheitä, eli anna käyttäjälle mahdollisuus kumota tekemisensä tarpeen vaatiessa.

Luovaa tiedettä

”Käytettävyys on oikeesti tiedettä” on yleinen kasku IT-alan ihmisten joukossa. Tässä sisäpiirivitsissä piilee kuitenkin suuri totuus. Siinä missä graafinen suunnittelu mielletään pääosin luovaksi toiminnaksi, niin käytettävyyden suhteen suunnittelussa keskeistä on datan hyödyntäminen. Tämän takia hyvä suunnittelija tutustuu tarkkaan tutkimuksiin, raportteihin ja analyyseihin, pysyen kehityksen aallonharjalla.

Kasperi Heikkilä
Kasperi Heikkilä

Creative Director

Jaa tämä artikkeli:

Sukella syvemmälle

Google-arvostelut

ERINOMAINEN
13 arvostelut sivustossa
Simo Ahava
Simo Ahava
Visio helped us with out website redesign. They impressed us already with their offer, as they had taken into account all of our unique needs and wishes. Throughout the project, they were professional, communicative, and solution-oriented. Whatever little issues came up with the redesign, they helped us solve them. Once the actual project was over, communication didn't stop, and we feel like we now have partners to help us with our digital needs long into the future. I highly recommend Visio Design for any WordPress / WooCommerce / LearnDash / visual design projects.
Ilia Gugenishvili
Ilia Gugenishvili
We had a great experience with Vision Design. For my course on branding at Åbo Akademi, Eerik and Kasperi, prepared beautifully-designed and very interesting materials. These were presented and shared with students. I hope to collaborate even more closely in the future :)
Heidi Kekola
Heidi Kekola
Asiantuntevaa, raikasta ja kaunista tulosta, olemme tyytyväisiä nettisivuihimme.
Liisa Vahakyla
Liisa Vahakyla
Mukavia kavereita jotka tekevät vähän enemmän kuin minimin. Vahva suositus.
TRYcamps Kielikoulu OY / Language School Ltd
TRYcamps Kielikoulu OY / Language School Ltd
Ystävällistä, osaavaa, luotettavaa ja joustavaa palvelua. VisioDesign tekee laadukasta ja hyvää jälkeä. Sposteihin vastataan asiallisesti ja ajallaan - jopa niin, että tästä (koodaus) alasta tietämätönkin ymmärtää. Hienoa suomalaista palvelua, jossa kuunnellaan myös asiakasta - eikä tehdä vain "bulkkia". Ohjausvideot (omalle jälkieditoinnille verkkosivuilla) ovat näppäriä ja tarpeellisia. Lämmin suositus!
Timo Huomo
Timo Huomo
Toteutimme PK-yrityksen nettisivun uudistusprojektin Visio Designin kanssa. Sivut vietiin WordPress -julkaisualustalle. Viestintä heidän kanssaan oli sujuvaa ja projektilla saavutettiin haluttu lopputulos!
Gnistan Edustus
Gnistan Edustus
Great service and really high class working!
Ari Lindfors
Ari Lindfors
Todella hyvät visiot ja nopeaa toimintaa asiakasta kuunnellen. Erittäin suuri suositus.
Mika Anttila
Mika Anttila
Visio Design toteutti minulle täysin uudet nettisivut, jotka ilmentävät hyvin taiteeni tyyliä. Projektin aikana kommunikaatio oli mieluisan nopeaa ja yksityiskohtaista. Huomasin uusien nettisivujeni myötä oman työskentelynikin heräävän aivan uuteen eloon. Suosittelen.
Kris Keränen
Kris Keränen
Sain päheet nettisivut. Thanks!